U trendu

U Osijeku ponovo odloženo ročište braći Zdravku i Zoranu Mamiću

ZAGREB – U osiječkom županijskom sudu danas je ponovno odloženo suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću i još petorici optuženih da su u sklopu zločinačkog udruženja iz FK Dinamo izvukli oko 200 miliona kuna.

Ročište je odloženo zbog nedolaska okrivljenog Nikija Artura Vuksana i njegovog advokata Ksenije Vržine.

Predsednik sudskog veća Davor Mitrović rekao je da će Vuksanu biti imenovan advokat po službenoj dužnosti, a sud će dati nalog za njegovo privođenje na iduću raspravu, jer nije opravdao današnji nedolazak, što se netoleriše.

Advokat Vržina ispričala je svoj nedolazak zdravstvenim tegobama, utvrđenima na pregledu od 26. marta i da je naknadno dostavila podnesak iz kojeg proizlazi da nije sposobna da pristupi današnjem i sutrašnjem ročištu, rekako je Mitrović, prenela je Hina.

Poslednji put je ročište odloženo 6. februara, kada je zakazano ročište za danas i sutra, a nova glavna rasprava je najavljivana za 3. april.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom sudu započelo početkom marta 2021. godine, do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je okrivljenima pročitana optužnica, nakon čega je usledila dugotrajna pauza zbog bega Zorana Mamića u BiH te procedure traženja njegova izručenja, što su vlasti BiH odbile.

Uz Zdravka i Zorana Mamića te Vuksana optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljene organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo tereti okrivljene da su taj novac delili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, FK Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 miliona evra, odnosno 55.8 miliona kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.