U trendu

U Oslu će danas biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir

Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas će u Oslu saopštiti ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Tu nagradu je prošle godine dobio Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Fondacija Nobel je 1. marta saopštila da je ukupno 329 kandidata predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

U javnosti su se ranije pominjala imena nekih ljudi koji bi mogli da budu kandidati, a to su aktivistkinja za životnu sredinu Greta Turnberg (Thurnberg) i protivnik Kremlja Aleksej Navaljni.

Takodje se pominju Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Alijansa za vakcine (Gavi), Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i Reporteri bez granica (RSF).

Norveški odbor za mir nema običaj da saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima.

Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnici su američki naučnici Dejvid Džulijus (David Julius) i Ardem Pataputijan (Ardem Patapoutian) za otkrića receptora temperature i dodira.

U utorak su saopšteni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, to su Sukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Hasselmann) i Djordjo Parizi (Giorgio Parisi). Nagradjeni su „za revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema“.

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena nemačkom naučniku Bendžaminu Listu (Benjamin) i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu (David V.C. MacMillan) „za razvoj asimetrične organokatalize“.

U četvrtak je Nobelovu nagradu za književnost dobio Abdulrazak Gurna, koji je nagradjen za „empatični i beskompromisni prikaz posledica kolonijalizma i sudbine izbeglica zarobljenih izmedju kultura i kontinenata“, navodi se u obrazloženju odluke.

Sezona Nobela biće završena u ponedeljak saopštavanjem laureata nagrade za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.