U trendu

U Parizu počelo suđenje Karlosu Šakalu

Jednom od nekadašnjih najtraženijih begunaca u svetu Iljiču Ramirezu Sančezu poznatijem kao Karlosu Šakalu, počelo je danas suđenje za teroristički napad u jednoj pariskoj prodavnici pre 40 godina.

Sakal (67), koji je osuđen na doživotnu robiju zbog različitih napada, ušao je nasmejan u sudnicu u Parizu, prenosi AFP.

On je 1994. uhapšen u Kartumu, prestonici Sudana, i već služi jednu doživotnu kaznu za ubistvo dva policajca u Parizu 1975, i za ubistvo jednog libanskog revolucionara.

Takođe je osuđen zbog bombaških napada u Parizu i Marseju 1982. i 1983. i za gađanje vozova kada je ubijeno ukupno 11 osoba, a ranjeno skoro 150.

U naredne tri nedelje njemu će biti suđeno za još jedan napad, ovog puta na prometnu prodavnicu koja se nekada nalazila u četvrti Sen-Žermen-de-Pre u Parizu.

U napadu u septembru 1974, granata je pala na ulaz u radnju i usmrtila dve osobe, a ranila 34.

Kako agencija prenosi, Sančez poriče umešanost u zločine terorističke prirode za koje se tereti.

Magazin Al-Varan Al-Arabi objavio je intervju sa Sancežom 1974, gde je on priznao da je odgovoran za napad.

Tužilac navodi da je napad bio povezan sa otimanjem talaca u ambasadi Francuske koje je počelo dva dana ranije, 13. septembra 1974.

Poreklom iz Venecuele, ovaj osuđenik je nadimak dobio od novinara po fiktivnom teroristi iz priče „Dan šakala“ Frederika Forsita, jer je tokom godina beskstva lako izmicao vlastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.