U poplavama u Južnoj Americi poginule 72 osobe

Peru se suočava sa najvećim poplavama nastalim usled intenzivnih padavina i izlivanja reka, u kojima su od početka godine stradale 72 osobe, a više od 70.000 stanovnika je ostalo bez kuća, saopštili su danas zvaničnici.

Veoma neobične kiše praćene olujama zahvatile su peruansku severnu obalu, sa obilnim izlivanjima voda i stvaranjem klizišta, a brojna sela ostala su izolovana, jer su putevi preplavljeni a mostovi srušeni usled izlivanja reka, prenose agencije.

Rojters prenosi da je obilne kiše izazvao fenomen El Ninjo, koji je uzrokovao nenormalno zagrevanje pacifičkih voda, rekao je jedan od naučnika iz peruanskog Odbora za proučavanje El Ninja i najavio da bi on i tokom aprila mogao da potraje.

Padavine, 10 puta obilnije nego obično, a pojedini delovi zemlje ostali su bez struje i vode.

U prestonici Limi, vode nema od početka prošle nedelje, a vlada je angažovala oružane snage kako bi pomogle policiji u kontroli javnog reda u 811 mesta u kojima je proglašeno vanredno stanje, prenosi AP.

Obilne kiše zaglavile su sistem za odvođenje voda, a ministar zdravlja naredio je čišćenje bazena sa vodom koji su se formirali na ulicama, kako bi se uništili komarci koji prenose razne bolesti, poput denga virusa.

U polovini mesta i gradova proglašeno je vanredno stanje, a najviše je ugrožen sever, gde padavine obaraju sve rekorde.

Predsednik Pedro Pablo Kučinski kazao je da nema mesta poanici i da vlada zna šta radi.

Predsednici Čilea, Bolivije i Venecuele ponudili su pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.