U trendu

U Portoriku proglašeno vanredno stanje posle zemljotresa

SAN HUAN – Guvernerka Portorika Vanda Vaskes proglasila je danas vanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu, javio je list „Nuevo Dia“, nakon niza zemljotresa koji su pogodili ovo karipsko ostrvo, uključujući i jedan jačine 6,4 stepeni po Rihterovoj skali.

U potresima je nastradala najmanje jedna osoba, došlo je do prekida snabdevanja električne energije u većem delu ostrva i naneta je značajna materijalna šteta, izvestili su vlasti i mediji, preneo je Rojters.

Kako je izvestio „Nuevo dia“, 73-godišnjak je nastradao kada se na njega srušio zid.

Vaskesova je rekla da će sve kompanije u javnom sektoru, osim onih koje se bave hitnim uslugama, biti danas zatvorene i da se hitni planovi sprovode.

Ostrvo je pogodila serija zemljotresa poslednih dana, a u zemljotresu jačine 5,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio Portoriko juče oštećeno je više kuća na južnoj obali.

„Želimo da svi budu bezbedni. Zbog toga je danas kompletan rad u javnom sektoru obustavljen, tako da možete da budete sa porodicom i sprovodite planove za vanredne situacije“, napisala je Vaskesova na svom Tviter nalogu.

Zemljotres jačine 6,4 stepeni pogodio je Portoriko pre zore, dok je tri sata kasnije usledio novi potres od šest stepeni, posle čega su u nekim područjima prijavljene velike štete.

Osam ljudi je povređeno u gradiću koji je blizu epicentra zemljotresa, preneo je AP.

Upozorenje za cunami objavljeno je za Portoriko i američka Devičanska ostrva nakon prvog zemljotresa, ali je kasnije povučeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar