U trendu

U Španiji 44,6 odsto više krađa u prodavnicama

MADRID – Španija je druga zemlja u Evropi sa najvećom stopom pljački pošto je u toj državi u prvoj polovini ove godine počinjeno 44,6 odsto više krađa u odnosu na 2021. godinu.

To pokazuju podaci američke kompanije Čekpoint Sistems, specijalizovane za sprečavanje gubitaka i vidljivost robe za maloprodajna preduzeća.

Rast cena u Španiji, koje su u avgustu bile 10,5 odsto više od onih registrovanih u istom mesecu prošle godine, doveo je do 44,6 odsto krađa u prodavnicama i robnim kućama, navodi Evropa pres pozivajući se na podatke Čekpoint Sistems.

Kako precizira, tokom prve polovine 2022. godine bilo je 306.269 krađa, što predstavlja 44,6 odsto više krađa u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabeleženo 211.787 krađa. U 2021. godini najviše kradenih proizvoda bili su vina i žestoka piča, sirevi, čokolada, obuća i sportska odeća, hidratantne kreme i mobilni telefoni.

Dok se organizovani ili iskusni lopovi obično fokusiraju na proizvode visoke vrednosti koje mogu da prodaju, kao što su alkohol ili elektronika, trgovci na malo ove godine beleže značajan porast broja novih lopova koji svakodnevno kradu stvari niske vrednosti .

Iz Čekpoint Sistems- a su istakli da je ova situacija navela trgovce da pojačaju obezbeđenje kako bi ograničili štetu uzrokovanu gubicima u trgovini kroz iscrpnu analizu zaštite najvećeg broja proizvoda od krađe.

Jedina zemlja u kojoj je zabeleženo više krađa nego u Španiji u prvoj polovini godine je Belgija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.