U trendu

U Španiji prošla godina bila najtoplija ikada

MADRID 14. maja (Tanjug) – Španija je zabeležila najtopliju godinu ikada prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine nakon što je parlament usvojio značajan zakon o borbi sa klimatskim promenama.

U godini obeleženoj ekstremnim vremenskim prilikama i vrućinama, prosečna temperatura Španije dostigla je 14,8 stepeni Celzijusa što je oko 1,7 stepeni toplije od predindustrijskog proseka i preko 1.5 stepeni koji su postavljeni kao svetski limit na sporazumu u Parizu, piše Rojters.

Kako se navodi, oko 76 odsto tog povećanja se desilo u poslednjih 60 godina, saopštilo je ministarstvo.

Podaci su slični nedavnoj studiji Evropske unije i Ujedinjenih nacija, koja je otkrila da je prošla godina bila najtoplija ikad zabeležena u Evropi i među tri najtoplije godine na globalnom nivou.

Sedam od 10 najtoplijih godina u Španiji dogodile su se u poslednjoj deceniji,a u izvodu se još navodi da bi temperatura do kraja veka mogla da poraste za još 5 stepeni iznad proseka.

Pored tri toplotna talasa – od kojih je jedan bio najduži – Španiju su pogodile brojne vremenske neprilike prošle godine, uključujući i oluju Glorija u kojoj je poginulo 13 osoba a potom i ciklus obilnih padavina tokom januara na mediteranskoj obali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.