U trendu

U sukobu Izraela i Palestinaca broj žrtava raste

JERUSALIM – U eskalaciji neprijateljstva između Izraela i Hamasa broj žrtava danas je porastao na najmanje 43 ubijenih u Gazi i šest u Izraelu, javlja Rojters.

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na Pojas Gaze.

Palestinske snage potvrdile su da su ispalile 210 projektila na Tel Aviv i Beršebu nakon što je izvršen izraelski vazdušni udar u Pojasu Gaze, a izraelska vojska je saopštila da je trećinu tih raketa oborila i da je gađala militante u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalim i druga područja, prenosi Rojters.
Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim vazdušnim napadima.
Izrael je saopštio da su njegovi avioni jutros gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, a drugi napadi bili su usmereni na druge vojne ciljeve Hamasa.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 43 žrtve, od toga 13 dece u vazdušnom napadu, a izraelske snage su saopštile da proveravaju ove izveštaje i da im je izbegavanje civilnih žrtava prioritet, a da svoje akcije ograničavaju na vojne ciljeve.

Izraelski politički lideri i vojska saopštili su da su ubili na desetine „militanata“ i izvršili napade na objekete koje koristi Hamas.
U gradu Lod, blizu Tel Aviva, gde živi mešovito jevrejsko-palestinsko stanovništvo proglašeno je vanredno stanje, a dve osobe su poginule nakon što je raketa pogodila njihovo vozilo u toj oblasti.

Automobili su zapaljeni, a 12 ljudi je povređeno u sukobima i demonstracijama u tom gradu zbog nasilja u Gazi. Gradonačelnik Loda uporedio je situaciju sa građanskim ratom.
U utorak uveče je u izraelskom napadu potpuno uništena dvanaestospratnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje kancelarije.
Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na Tel Aviv, gde su se tokom večeri oglašavale sirene.
Pogođeni su i gradovi Aškelon i Ašdod, južno od Tel Aviva.
Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Venesland izrazio je zabrinutost zbog nastalog stanja.
„Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmera. Lideri svih strana treba da preuzmu odgovornost kako bi se sukobi obustavili. Cena ovog rata u Gazi je poražavajuća i plaćaju je obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje“, napisao je Venesland.

Najavljeno je i da će Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija održati danas hitan sastanak posvećen eskalaciji napetosti između Izraelaca i Palestinaca.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za napade na centralni i južni Izrael.
Vođa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da je Izrael „zapalio vatru u Jerusalimu i Al-Aksi i da se plamen proširio na Gazu, pa je odgovoran za posledice“.
Hanije je rekao da su Katar, Egipat i UN sa kojima su u kontaktu pozvali na smirivanje situacije, ali da je Hamasova poruka da to zavisi od ponašanja Izraela.
Bela kuća je osudila raketne napade Hamasa i drugih palestinskih grupa na Izrael i poručila da jevrejska država ima legitimno pravo da se brani.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je na smirenost i uzdržavanje od nasilja na obe strane i izrazio žaljenje SAD zbog palestinskih i izraelskih žrtava u ovom sukobu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.