U trendu

U Švajcarskoj referendum o istopolnim brakovima

ŽENEVA – U Švajcarskoj danas birači na referendumu odlučuju o istopolnim brakovima.

Kako navodi agencija AP, uglavnom će se glasati putem pošte, a birališta se zatvaraju u podne.

Švajcarska je odobrila istopolna građanska partnerstva 2007. godine.

Švajcarska vlada, koja je podržala referendum „Brak za sve“, saopštila je da bi se ovom odlukom istopolni partneri postavili u ravnopravni položaj sa heteroseksualnim parovima, dozvoljavajući im da zajedno usvajaju decu i sponzorišu supružnike državljanstvom.

Švajcarska sa 8,5 miliona stanovnika tradicionalno je konzervativna zemlja.

Protivnici veruju da bi zamena civilnog partnerstva punim bračnim pravima narušila porodice koje su zasnovane na zajednici između jednog muškarca i jedne žene.

Većina zemalja zapadne Evrope već su priznale istopolne brakove, dok većina onih u centralnoj i istočnoj Evropi ne dozvoljavaju sklapanje braka između dva muškarca ili dve žene.

Čak i ukoliko referendum prođe, pristalice kažu da će proći meseci pre nego što se istopolni parovi mogu venčati, a to je uglavnom zbog administrativnih i zakonodavnih procedura.

Drugo pitanje na glasanju danas je mera koju predvode levičarske grupe za povećanje poreza na povraćaj ulaganja i kapitala, poput dividendi ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina u Švajcarskoj, kao način da se obezbedi bolja preraspodela i poštenije oporezivanje.

Ankete pokazuju da referendum verovatno neće proći u zemlji poznatoj po svom živahnom finansijskom sektoru i relativno niskim porezima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.