U trendu

U tri bombaška napada u Turskoj 11 poginulih

U Turskoj su se u poslednja 24 sata dogodila tri napada na policijske i vojne snage, u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, dok je broj povređenih 226, javili su danas turski mediji.

Turske vlasti te napade, koji su se dogodili na jugoistoku zemlje, gde većinu stanovnika čine Kurdi, pripisuju zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana, prenela je agencija AP.

U poslednjoj eksploziji, koja se dogodila oko 13 časova po lokalnom vremenu, poginula su četvorica turskih vojnika, a sedam je povređeno u eksploziji mine koja je raznela vojno vozilo na jugoistoku Turske, saopštili su danas bezbednosni izvori.

Eksplozija se dogodila u okrugu Hizan u provinciji Bitlis, a pretpostavlja se da su minu postavili kurdski ekstremisti, preneo je Rojters.

Pored toga, u sukobima između turskih bezbednosnih snaga i kurdskih pobunjenika u susednom selu je poginuo jedan lokaln policajac.

U prethodna dva bombaška napada, čije su mete bile policijske stanice u Turskoj, poginulo je najmanje šest osoba, a 219 je ranjeno.

U napadu na policijsku stanicu u istočnoj provinciji Van kasno sinoć ubijen je policajac i dva civila. Najmanje 73 osobe, među kojima 53 civila i 20 policajaca, je ranjeno.

Vlasti su za napad optužile Radničku partiju Kurdistana, prenela je agencija AP, podsetivši da je komandant PKK prošle nedelje zapretio da će pojačati napade protiv policije u turskim gradovima.

Samo nekoliko časova kasnije, još jedna automobil-bomba pogodila je sedište policije u Elazigu na istoku Turske. Poginula su tri policajca, a 146 osoba je ranjeno, od kojih je 14 u teškom stanju.

Zvaničnik Elaziga je rekao da je posle eksplozije eksplozije požar zahvatio automobile koji su bili parkirani blizu stanice.

Na snimcima se vidi gust dim, prevrnuti automobili, izbijena stakla na četvorospratnici policijske stanice.

Turske bezbednosne snage su na nišanu svakodnevnih napada PKK otkako je dvoipogodišnje primirje propalo 2015. godine, pri čemu su ubijene stotine policajaca i vojnika, podseća AFP, dodajući da je vlada obećala da će nastaviti sa naporima u cilju iskorenjivanjem PKK iz istočne Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.