U trendu

U Turskoj hapšenja graditelja zgrada srušenih u zemljotresu

U Turskoj su uhapšeni, ili su izdati nalozi za hapšenje oko 130 osoba uključenih u izgradnju zgrada koje su se srušile u zemljotresu.

Do sada je utvrđeno da je 28.191 osoba poginula, a 80.000 je povređeno u zemljotresu koji je u ponedeljak potresao Tursku i sever Sirije, a izvesno je da će taj broj rasti.

Turska ima građevinske propise radi zaštite objekata od zemljotresa, ali se oni retko primenjuju što je jedan od razloga rušenja hiljada zgrada.

Turski potpredsednik Fuat Oktaj rekao je sinoć da su izdati nalozi za hapšenje 131 osobe za koju se sumnja da su odgovorne za rušenje zgrada.

Turski ministar pravde obećao je da će kazniti sve odgovorne, a tužioci su počeli da prikupljaju uzorke zgrada kao dokaze o tome koji je materijal korišćen za izgradnju.

Zemljotresi su bili snažni, ali eksperti smatraju da je loša gradnja kriva za razaranje i toliki broj žrtava.

Tursko ministarstvo pravde je juče objavilo da planira da osnuje biro za „istragu zločina zemljotresa“, kojim će se identifikovati izvođači radova i drugi odgovorni, prikupiti dokazi i proveriti građevinske dozvole.

Asošiejted pres navodi da vlast hapšenjima usmerava očaj i ljutnju javnosti prema građevinarima i izvođačima radova, kako bi odvratila pažnju sa lokalnih i državnih zvaničnika koji su dozvolili da se gradi mimo propisa.

Vladu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja je već opterećena ekonomskim padom i visokom inflacijom, očekuju parlamentarni i predsednički izbori u maju.

Broj mrtvih u severozapadnom sirijskom regionu pod kontrolom pobunjenika dostigao je 2.166, saopštila je spasilačka grupa Beli šlemovi.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji juče je iznosio 3.553, iako broj od 1.387 smrtnih slučajeva, prijavljenih u delovima zemlje koje drži vlada, nije ažuriran danima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar