U trendu

U Ukrajinu stigla vojna pomoc SAD vredna 200 miliona dolara

KIJEV – Prva pošiljka američkog paketa bezbednosne podrške Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštila je u danas ambasada SAD u Ukrajini.

Isporuka je usledila nakon posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu ove nedelje u jeku zabrinutosti zbog desetina hiljada ruskih vojnika raspoređenih na granici sa Ukrajinom, iako Rusija negira da planira novu vojnu ofanzivu, prenosi Rojters.

SAD će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije“, navodi se na Fejsbuk stranici ambasade.

Ministar odbrane Ukrajine zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći.

TAS S prenosi da je u današnjoj pošiljci stiglo i 90 tona smrtonosne opreme uključujući i municiju.

Pres služba američke ambasade u Kijevu je saopštila da su prošle godine SAD obezbedile više od 650 miliona dolara vrednu vojnu pomoć Ukrajini, kao i da je od 2014. godine na te namene potrošeno 2,7 milijardi dolara.

U saopštenju se ističe da ovaj potez „demonstrira posvećenost SAD da pomognu Ukrajini da „ojača svoje odbrambene kapacitete pred rastućom ruskom agresijom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar