U trendu

U UNHRC počinju razgovori o brojnim temama, od Ukrajine do Kine

ŽENEVA – Više od 100 šefova države i ministara učestvovaće danas na sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) u Ženevi, u pokušaju da reše probleme koje se kreću od navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, do kineskog tretmana nad muslimanskom manjinom, navodi Rojters.

Razgovori u UNHRC će trajati do 4. aprila, a brojne države će tražiti da se produži mandat istražnog tela UN o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini.

Kijev, koji je pozvao na uspostavljanje specijalnog tribunala koji bi gonio rusko političko i vojno vođstvo zbog napada na Ukrajinu, rekao je da je to telo od suštinskog značaja da se Rusija proglasi odgovornom za zločine.

„Verujemo da ovo treba da bude tehničko produženje mandata istražnog tela UN, ali i da se značajno pooštri ton“, rekla je stalna predstavnica Ukrajine u kancelariji UN u Ženevi, Jevhenija Filipenko.

Kijev i saveznici se oštro protive učešću ruskog zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, koji će se obratiti Savetu u četvrtak.

To će biti prvi put da je neki zvaničnik iz Moskve prisustvovao lično sastanku otkako je počeo rat pre godinu dana.

Rusija, koja negira ratne zločine ili gađanje civila u Ukrajini, suspendovana je u aprilu iz Saveta zbog napada, ali i dalje može da prisustvuje kao posmatrač.

Zapadne diplomate su oklevale da daju javne reakcije na prisustvo Rjabkova, nakon što su napustile sednicu tokom govora ruskog ministra Sergeja Lavrova prošle godine.

Filipenko je rekla da Ukrajina ne želi prisustvo Rusije i da će reagovati adekvatno, bez pružanja više detalja.

Savet UN za ljudska prava u Ženevi je jedino telo u svetu koje su stvorile vlade država sa ciljem da se zaštite ljudska prava širom planete.

UNHRC nema pravno obavezujuću snagu, ali debate u tom telu često skreću pažnju na određena pitanja i mogu da dovedu do istraga, koje potom mogu da kreiraju procese pred međunarodnim i domaćim sudovima.

Sastanku će prisustvovati i drugi visoki zvaničnici zemalja, među njima i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, kao i Iranac Hosein Amirabdolahijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.