U trendu

U utorak svečanost u čast srpskih dobrovoljaca iz SAD

BEOGRAD – Halijard fondacija, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i ambasada SAD, organizuju u utorak od 18.30 događaj koji će prikazati srpski dobrovoljački pokret u Americi tokom Prvog svetskog rata kao „veličanstveno poglavlje u srpsko-američkim odnosima“, navodi se u saopštenju Halujard fondacije.

„Tokom Prvog svetskog rata na hiljade američkih Srba su dobrovoljno išli u rat da se bore na savezničkoj strani u svojoj domovini“, piše u saopštenju.

Ove godine će se obeležiti 100. godišnjica najmlađih sela u Srbiji koja su osnovali srpski dobrovoljci iz SAD i ostalih savezničkih zemalja, nastala po završetku Prvog svetskog rata.

„Uz pomoć americke ambasade, obeležićemo ovaj događaj na prikladan način, istovremeno se prisećajući dobrovoljaca i veterana iz rata“, dodaje se u saopštenju Fondacije Halijard.

Svečanost će se održati u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, a među govornicima će biti profesor Aleksandar Jerkov, direktor biblioteke, zatim Milan Mićić, profesor istorije iz Novog Sada, Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja, Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitiste, a na kraju večeri govoriće i Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.