U trendu

U Varšavi predstavljen N.Sad-Omladinska prestonica Evrope

VARÅ AVA – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS) predstavila je u VarÅ¡avi mogućnosti za mlade u 2019. godini, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule.

Kako se navodi u saopštenju, OPENS je u Narodnoj biblioteci u Varšavi organizovao prijem, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika poljske vlade, međunarodnih omladinskih organizacija, predstavnika Evropskog omladinskog parlamenta, kao i lektora i studenata nekoliko poljskih gradova.

Ambasador Srbije u Varšavi Nikola Zurovac ukazao je tom prilikom na to da Poljska, iako je razvijena zemlja i članica EU, ima problem s odlaskom mladih iz zemlje.

„To je problem u maltene svakoj zemlji, posebno istočnoj Evropi. Zbog toga je reÅ¡avanje tog pitanja omladine i to aktiviranjem omladine da učestvuje u druÅ¡tvenim aktivnostima jedna od ključnih stvari koje su nam potrebne. Zbog toga mi se čini da to Å¡to je Novi Sad proglaÅ¡en Omladinskom prestonicom Evrope veoma bitno jer to daje i jedan nov podsticaj svim mladima i omladinskim organizacijma u Novom Sadu, ali i Srbiji,“ rekao je Zurovac.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umreşavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama u Varšavi, kao i da se šira zajednica informiše o omladinskim aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.