U Zagrebu danas počinje dvodnevni Izborni kongres EPP

ZAGREB – U zagrebačkoj Areni u 14 sati počinje dvodnevni 24. kongres Evropske narodne stranke (EPP), kojem će prisustvovati više od 2000 delegata iz 40 zemalja, a na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo te evropske stranke.

Iako je bio pozvan lider SNSN, najuticajnije srpske stranke, koja je pridružena članica EPP-a, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne prisustvuje ovom kongresu, zbog hajke koja je protiv njega bila pokrenuta u hrvatskoj javnosti.

O svom nedolaku predsednik Srbije obavestio predsednika EPP Žozefa Dola, koji mu je i uputio poziv.

Dola će na mestu predsednika na kojem je on od kraja 2013. zameniće Donald Tusk.

Kongresu će prisustvovati odlazeći predsednik i nova predsednica Evropske komisije, Žan Klod Junker i Ursula fon der Lajen, nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurc, premijeri Bugarske, Litvanije, Grčke, Rumunije, Moldavije, Norveške i Irske, zatim predsednici Švicarske i Kipra, kao i italijanski, ukrajinski i slovenački opozicioneri lideri Silvio Berluskoni, Julija Timošenko i Janez Janša.

Dvodnevni skup će otvoriti predsednik hrvatske vlade i vladajuće HDZ, Andrej Plenković.

Za prvi dan konresa najavljena je rasprava o Zapadnom Balkanu, kojem će predsedavati Dubravka Šuica, koja je nova potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju.

Očekuje se da će pažnja biti usmerena na dokument, koji je juče Briselu dosavila francuska vlada i francuski predsednik Emanuel Makron, a koji predviđa da se od zemalja članica traži da se do majskog samita u Zagrebu izjasne o kompletnoj reformi proširenja i reformi pristupnog procesa za potencijalne nove zemlje članice.

Inače, osim novog predsednika EPP-a, na Kongresu će biti izabrano i deset potpredsednika, generalni sekretar i rizničara.

Za 10 potpredsednika kandidovano je 12 kandidata, dok je kandidat za rizničara Nemac Kristijan Šmit.

O bezbednosti održavanja Kongresa brine više od 500 policajaca, bezbednosne mere podignute su na viši nivo.

Čuvari bezbednosti će biti u uniformama, civilu i sa psima.

Uz hrvatske policajce visoke o bezbednosti zvaničnika brinu i njihovi lični pratioci.

Policija je upozorila građane da u naredna dva dana mogu očekivati, kako su naveli, manje saobraćajne gužve i zastoje, te pozvala na saradnju i strpljenje.

Sama Arena, u kojoj će se održavati kongres, je pod posebnim režimom bezbednosti i ograničenog pristupa.

Pod pojačanim merama bezbednosti i u hoteli Šeraton, Vestin, Hilton i drugi objekti u kojima će biti smešteni učesnici.

Pozivajući se na svoja saznanja, zagrebački Jutrnji list piše da da nisu zabeležene bezbednosne pretnje koje bi iziskivale dodatne mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.