U trendu

U zemljotresu u Turskoj i Siriji 17.100 mrtvih, apel izaslanika UN da se ne politizuje pomoć

U snažnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 17.100 ljudi, novi su zvanični podaci objavljeni danas.

Tokom posete Gazijantepu, jednom od pogođenih turskih gradova, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je naveo da je 14.014 ljudi poginulo i više od 60.000 povređeno u Turskoj.

Prema zvaničnim podacima, 3.162 osobe su poginule u Siriji.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen apelovao je danas da se ne politizuje humanitarnu pomoć Sirijcima i rekao da po tom pitanju ima uveravanja od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

On je rekao da se mora učiniti sve da dolazak pomoći ne ugroze međunarodne sankcije pod kojima je sirijski režim od početka građanskog rata pre više od decenije.

Izaslanik UN je rekao i da će konvoj prve pomoći proći kroz Bab al-Havu, jedini prelaz koji je garantovan rezolucijom Saveta bezbednosti UN između Turske i severozapadne Sirije.

Zvaničnici na tom prelazu potvrdili su danas agenciji Frans pres da je prvi konvoj pomoći ugroženima od zemljotresa u sirijskim pobunjeničkim područjima uspeo da prođe u četvrtak.

Zemljotres magnitude 7,8 u ponedeljak u zoru je pogodio delove Turske i Sirije. Spasilačka akcija nastavljena je danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar