U trendu

UAE: Americkom advokatu umesto zatvora novcana kazna

ABU DABI – Američki državljanin i advokat Asim Gafor, koji je zastupao ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, pušten je iz pritvora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gde je osuđen zbog optužbi u vezi pranja novca, i deportovan je u SAD, prenosi Gardijan.

Gafor je napustio UAE i otisao u SAD uz pomoć američke ambasade, saopštio je njegov advokat Fejsal Gil, nakon što je pušten iz pritvora i posle uplaće novčane kazne, navodi britanski list.

Pravosudno odeljenje Abu Dabija potvrdilo je da je sud poništio trogodišnju zatvorsku kaznu Gafora, ali i da je potvrdilo presudu i izreklo novčanu kaznu, a sa njegovog računa zaplenilo sumu novca od 4,9 milona dolara, za koju se tvrdi da je Gafor ilegalno prebacio u zemlju.

Advokat iz Virdžinije dobio je novčanu kaznu od 1,36 miliona dolara i deportaciju, preneo je AP.

Navodi se da je Gafor osuđen u odsustvu u UAE na osnovu nejasnih optužbi, među kojima su i one za pranje novca i utaju poreza.

Gafora su policijski agenti uhapsili po sletanju na međunarodni aerodrom u Dubaiju 14.jula i poslali u zatvor u Abu Dabiju, na osnovu presude iz maja po kojoj je osuđen na tri godine zatvora, nakon čega je usledila deportacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.