U trendu

UAE posle šest godina vraćaju ambasadora u Iran

DUBAI – Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštila je danas da će se njihov ambasador u Iranu Saif Mohamed Al Zabi „narednih dana“ vratiti na dužnost u Teheran nakon više od šest godina zahlađenja odnosa sa Iranom.

Ova odluka vlasti u Abu Dabiju je u skladu sa naporima UAE da ojačaju odnose sa Iranom „radi ostvarivanjanja zajedničkih interesa dve zemlje i šire u regionu“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova UAE, prenosi Rojters.

Ujedinjeni Arapski Emirati gotovo su potpuno prekinuli veze sa Iranom nakon što je i Saudijska Arabija prekinula odnose sa Teheranom u januaru 2016. godine.

Prekid odnosa se dogodio nakon upada iranskih demonstranata u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, ogorčenih zbog egzekucije istaknutog šiitskog sveštenika u Rijadu.

Posle više godina animoziteta proizašlog iz ovog geo-političkog rivalstva, UAE su 2019. godine počeli da obnavljaju kontakte sa Teheranom nakon nekoliko napada izvršenih na saudijske naftne terminale u Persijskom zalivu, a tokom perioda pojačanih tenzija nastalih zbog odluke Vašingtona da istupi iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. sa svetskim silama.

Prošle godine je sunitska Saudijska Arabija počela da otopljava svoje veze sa šiitskim Iranom tokom pet rundi direktnih pregovora dok arapske države Persijskog zaliva pomno prate napore da se oživi nuklearni dil iz 2015. godine, ukazujući da se sporazum ne bavi dovoljno iranskim raketnim programom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar