U trendu

Ubijena tri demonstranta na protestu u Sudanu

KARTUM – Bezbednosne snage u Sudanu ubile su danas tri demonstranta na protestu protiv vojnog puča u gradu Omdurmanu, potvrdio je Centralni lekarski komitet.

Kako je saopštila ova organizacija medicinara koja je pridružena protestu, ljudi koji su danas izašli na ulice zahtevaju obnavljanje civilne vlade u Sudanu nakon vojnog puča koji je izveden u oktobru, prenosi Rojters.

I jedan svedok incidenta potvrdio je da su snage bezbednosti bacile suzavac na demonstrante koji su pokušali da marširaju ka predsedničkoj palati u glavnom gradu Kartumu.

Kako se navodi, demonstracije ulaze u 11. dan, a usmerene su protiv vojnog puča od 25. oktobra, kada je premijer Abdala Hamdok smenjen, a nedugo potom u dogovoru sa vojskom vraćen na funkciju, prenosi agencija Rojters.

Novinari Rojtersa navode u izveštaju da nisu bili u mogućnosti da upućuju ili primaju domaće i međunarodne pozive, a izvor iz jedne telekomunikacione kompanije rekao je da je naredba o gašenju internet usluga stigla od državne Sudanske telekomunikacione korporacije.

Kako navode svedoci za Rojters, većina mostova ka Kartumu je zatvorena, a najmanje dva su blokirana kontejnerima.

Na jednom od mostova koji je ostao otvoren, primećen je vojni punkt sa oklopnim vozilom.

Ranije ove nedelje sudanski suvereni savet vratio je obaveštajnoj službi ovlašćenja za hapšenja, pritvaranja i zaplene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar