U trendu

Ubijeno osam vojnika na istoku Ukrajine

Osam vojnika je ubijeno a 16 povređeno u poslednja 24 ćasa u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, u najintenzivnijem granatiranju od februara, saopštile  su danas ukrajinske vlasti.

Ukrajinski savet za bezbednost i odbranu saopštio je danas da je ubijeno osam vojnika i da je 16 povređeno, i optužio je separatističke snage da koriste oružje kalibra preko 152 milimetara, što je zabranjeno mirovnim sporazumom zaključenim u februaru u Minsku.

Artiljerijska paljba kojoj je bila izložena ukrajinska vojska poslednjih 24 časa najjača je od potpisivanja sporazuma iz Minska, naveo je ukrajinski Savet za bezbednost uz ocenu da separatisti pokušavaju da unište te mirovne sporazume i obnove neprijateljstva.

Prema mirovnom sporazumu potpisanom u Minsku u februaru obe strane u sukobu treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, međutim strani posmatrači koji nadziru proces redovno beleže kršenja dogovora. 

U sukobu između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje poginulo je preko 6.500 ljudi od aprila 2014, prema navodima UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar