Ugrožena i vlada u Burgenlandu

BEČ – Usled afere oko Hajnc Kristijana Štrahea, koji je podneo ostavku na mesto vicekancelara Austrije i najavio da sutra odlazi sa mesta šefa Slobodarske partije (FPO), ugrožena je i vlada u pokrajini Burgenland, gde vladaju zajedno Socijaldemokatska partija (SPO) i slobodarci.

Predsednik pokrajine Hans Peter Doskocil (SPO) rekao je danas da je koalicija SPO-FPO „više nego opterećena“ događajima na saveznom nivou.

Najavio je da će u ponedeljak biti održana sednica koalicionog odbora, nakon čega će biti saopšteni dalji koraci.

„Nisu samo događaji sa Ibice koje opterećuju vladu, već i izjava Gotfrida Kisla, neonaciste koji je govorio o bliskosti Štrahea tim krugovima. Takvi događaji se ne smeju događati, ne smeju se prihvatiti i ne može se jednostavno tako preći na dnevni red“, istakao je on.

Rekao je da je održana sednica predsedništva SPO i da je dogovoreno da se mora analizirati koalicija.

Austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku političke funkcije zbog video snimaka koji su se preko nemačkih medija pojavili sinoć u medijima, a na kojima se kako FPO nudi navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017.godine..

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, Štrahe je danas održao vanrednu konferenciju za štampu, posle razgovora sa kancelarom Sebastijanom Kurcom i preneo da je šefu vlade ponudio svoju ostavku na mesto vicekancelasra, koju je ovaj i prihvatio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.