U trendu

Ugroženi milioni dece zbog pauze u vakcinaciji

LONDON – Milioni dece čija je imunizacija bila prekinuta pandemijom kovida-19, posebno u Africi, u opasnosti su bolesti poput malih boginja, dečje paralize, žute groznice i difterije, upozorile su danas zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija.

Praznina i prekidi u vakcinaciji doveli su do žarišta velikih boginja u Pakistanu i Jemenu i moguće je da će dovesti do novih epidemija, javlja Rojters.

U poređenju sa 2020. godinom, napravljen je napredak u davanju vakcina koje je bilo prekinuto zbog pandemije, ali više od trećine od 135 zemalja koje su pod nadzorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), i dalje očekuju poteškoće.

„Čak i pre pandemije, bilo je zabrinjavajućih naznaka da ćemo početi da gubimo trku protiv dečjih bolesti koje se mogu sprečiti, ali 20 miliona dece već kasni sa dobijanjem važnih vakcinama“, rekla je izvršna direktorka UNICEF Henrieta Fore u zajedničkoj izjavi sa SZO i vakcinacionom GAVI alijansom.

Ona je rekla da je pandemija napravila „lošu situaciju još gorom“.

SZO je utvrdila da je najmanje 60 masovnih imunizacija u 50 zemalja trenutno zaustavljeno, što dovodi u rizik 228 miliona uglavnom dece, da se zaraze bolestima koje se mogu sprečiti.

Više od polovine pogođenih zemalja je u Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar