U trendu

Uhapšen osumnjičeni „islamista“ zbog eksplozija u Dortmundu

Nemačka glavna tužiteljka Frauke Keler izjavila je danas da pismo pronađeno na mestu napada na autobus, koji je prevozio igrače fudbalskog kluba Borusija Dortmund, sugeriše da je napad povezan sa islamističkim eksteremištičkim motivom.

Keler je dodala da je u pismu traženo povlačenje nemačkih aviona u okviru izviđačke misije „Tornado“ iz Turske, koja deluje u sklopu međunarodne koalicije, koja se bori protiv Islamske države i zatvaranje američke vazduhoplovne baze Ramštajn u Nemačkoj.

Prema njenim rečima, nemačke vlasti još procenjuju da li je pismo kredibilno.

Ona je navela da vlasti „ozbiljno sumnjaju“ u drugu poruku o preuzimanju odgovornosti objavljenu na jednom antifašističkom internet portalu u kom se tvrdi da je napad izveden u znak odmazde zbog „blagog stava“ kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne Vestfalije Ralf Jeger izjavio je da je pismo u kome se preuzima odgovornost za eksplozije u blizini autobusa fudbalskog tima Borusija Dortmund, u kojima je jedan igrač povređen, „neuobičajeno“.

Jeger je izjavio novinarima da je policija Severne Rajne Vestfalije ponovo preduzela dodatne mere bezbednosti u Dortmundu, gde će u sredu uveče Borusija i AS Monako odigrati odložen fudbalski meč u Ligi Šampiona, preneo je Rojters.

Prethodno je policija objavila da istražuje moguću „islamsku vezu“ povodom bombaških napada, nakon što je na mestu napada pronađeno pismo u kom se pominje napad na božićnom vašaru u Berlinu.

U pismu se pominje i nemačka izviđačka misija „Tornado“ u okviru međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države, navelo je nekoliko nemačkih medija, pozivajući se na neimenovane izvore.

U međuvremenu, magazin „Fokus“ je objavio da nemački istražitelji ispituju sadržaj i drugog pisma u kom se preuzima odgovornost za eksplozije u blizini autobusa fudbalskog tima Borusija Dortmund, u kojima je jedan igrač povređen.

Magazin navodi da je u pitanju poruka objavljena na jednom antifašističkom internet portalu u kom se tvrdi da je napad izveden u znak odmazde zbog „blagog stava“ kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima.

Za napad u Berlinu, u decembru prošle godine u kom je 12 ljudi poginulo, odgovornost je preuzela Islamska država, podseća AFP.

Portparolka policije Nina Fogt je za tv stanicu ZDF rekla da „istraga mora da se kreće u svim pravcima“, prenela je agencija AP.

Kako se navodi, igrač Mark Bartra je zadobio povrede ruke i morao je da bude operisan, dok je jedan policajac, koji je bio u pratnji autobusa na motociklu, bio je u stanju šoka.

Nemački mediji pišu da je zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu fudbalera Borusije pored kojeg su dok se kretao, eksplodirale tri bombe, izbegnuta veća tragdija.

Autobus je oštećen na dva mesta, ali je uprkos eksplozijama polomljeno samo jedno staklo, piše „Velt“.

„Špigel“ navodi, pozivajući se na bezbednosne krugove, da se radi o ciljanim napadima na autobus.

Eksploziv je bio sakriven u žbunju pored puta kojim se kretao autobus sa fudbalerima.

Oni su posle eksplozije vraćeni u hotel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar