U trendu

Uhapšen osumnjičeni za zaveru uoči inauguracije Lule

BRAZILIJA – Policija u Brazilu uhapsila je osumnjičenog za pokušaj aktiviranja eksplozivne naprave kojom je nameravao da izazove haos uoči inauguracije novoizabranog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve zakazane za 1. januar.

On je podmetnuo bombu u kamion za gorivo u blizini aerodroma u Braziliji, ali ona nije eksplodirala, saopštila je policija, prenosi Bi-Bi-Si.

Osumnjičeni je rekao nakon hapšenja da je plan skovao sa drugim pristalicama odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara koje policija pokušava da locira i uhapsi.

Uhapšeni muškarac star 54 godine priznao je istražiteljima da je došao u Braziliju 12. novembrakako bi učestovao u protestima ispred zgrade generalštaba, gde pristalice bivšeg predsednika Bolsonara već nedeljama demonstriraju pokušavajući da isprovociraju intervenciju snaga bezbednosti i spreče da novoizabrani predsednik Lula zvanično preuzme dužnost.

Osumnjičeni je rekao policiji da su on i njegovi pomagači želeli da spreče „da komunizam zavlada u Brazilu“.

Tvrdokorne pristalice bivšeg krajnje desničarskog predsednika Bolsonara veruju da su predsednički izbori na kojima je Lula pobedio sa malom razlikom bili lažirani, iako nema dokaza koji bi potkrepili njihove tvrdnje.

Uoči izbora Bolsonaro je i sam u više navrata iznosio sumnje u brazilski sistem elektronskog glasanja podstičući nezadovoljstvo među svojim pristalicama, međutim nadležni sud je odbacio kao neosnovane i Bolsonarove optužbe i osporavanje izbornog rezultata od strane njegove stranke.

Bolsonarove pristalic, međutim, i dalje su uverene da su izbori pokradeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar