U trendu

Uhapšena još 2 neofašista sa zastavom Kraljevine Italije

ZAGREB – Riječka policija uhapsila je danas još dvojicu italijanskih neofašista u tom gradu, kada su pokušali da razviju zastavu Kraljevine Italije, povodom stote godišnjice okupacije tog grada.

Nakon noćašnje akcije grupe italijanskih neofašista, koji su razvili veliku istorijsku zastavu ispred Guvernerove palate, još dve grupe pokušale su da učine to isto tokom dana, ali je ih policija u tome sprečila.

Poslednja dvojica uhapšenih su starosti 55 i 19 godina. Oni su uhapšeni oko 14 sati, a kod njih je pronađena zastava Kraljevine Italije koju su nameravali da postave na istom mestu.

Kako je saopštila primorsko-goranska policija, nad njima je u toku kriminalističkko ispitivanje.

Inače, sve ove aktivnosti, prenosi portal Index, objavljene su na blogu neofasističke grupe koja sebe naziva “Vodoinstalateri”.

U objavi se slavi italijanski okupator Gabriele D’Anuncio koji je prije sto godina s paravojnim jedinica ušao u Rijeku.

D`Anuncija dans slave italijanski fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Musolinijeve vladavine Italijom.

Povodom ove godišnjice upravo u Guvernerovoj palati je danas otvorena izložba pod nazivom “D’Anuncijeva mučenica” koja prikazuje šesnaestomesečnu vladavinu italijanskog začetnika fašizma.

Istovremeno u Turstu je danas podignut spomenik D`Anunciju, a tim povodom hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je Italiji uputilo protestnu notu.

Reagovala je i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je podizanje spomenika na tviteru nazvala “neprihvatljivim veličanjem iredentizma i okupacije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.