U trendu

Uhapšeno 217 demonstranata, povređeno šest policajaca

Šef policije okruga Kolumbija u Vašingtonu izjavio je večeras da je uhapšeno 217 osoba koje se terete za izazivanje nereda i lakše ranjavanje šest policajaca za vreme demonstracija pritiv predsednika Doinalda Trampa, prenosi AP.

Policija je morala protiv demonstranata da upotrebi i suzavac.

U međuvremenu, demonstranti u centru Vašingtona sa vezanim rukama, i licima okrenutim od policije uzvikuju „Nećemo Trampa, Kju kluks klan, ni fašističku Ameriku“.

U sukobima u kojima je učestvovalo oko 400 do 500 demonstranata, policija je bila primorana da upotrebu suzavac.

Samo nekoliko sati pre toga, maskirani mladići šutirali su kante za đubre i razbijali izloge, među kojima su bili izlozi fast fud prodavnica i banki.

Širom Evrope i Azije održavaju se protesti protiv Donalda Trampa.

Na Tauer Bridžu u Londonu okačen je baner „Gradimo mostove, a ne zidove“, a nekoliko demonstranata, je nosilo roze slova „Deluj sada“, dok su drugi ispred britanskog parlamenta držali transparente „Migranti su dobrodošli ovde“.

Ispred američke ambasade u Londonu, demonstranti su pevali protestne pesme.

U prestonici Škotske, Edinburgu demonstranti su nosili transparebnte „Žene ustanite“ i „Ne postoji druga planeta“, kao odgovor na Trampovu nezainteresovanost za borbu protiv klimatskih promena.

Protesti su održani i u Japanu, na Filipinima i u Belgiji, gde je stotine ljudi održalo „munutu ćutanja“ držeći sveće, prkoseći oštroj zimi i držeći transparente kojima se brane „ženska prava“.

U Tokiju, nekoliko stotina demonstranata, uglavnom iseljenika iz Amerike, marširali su centralnim gradskim ulicama noseći električne sveće i plastične karte na kojima je pisalo „Ženska prava su ljudska prava“.

U glavnom gradu Filipina, Manili, demonstranti su ispred američke ambasade nosili transparente na kojima je pisalo da žele da američke trupe odu iz te zemlje i papirne zastave SAD sa nalepljenom glavom Donalda Trampa.

Trampove protivnike najviše su razljutili njegovi komentari tokom predsedničke kampanje o ženama, ilegalnim migracijama i muslimanima, kao i najave da će podići zid na granici sa Meksikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.