U trendu

Uhapšeno 330, Balkan čvorište za trgovinu oruzjem, drogom

HAG – U zajedničkoj višednevnoj akciji Europola i 27 zemalja uključujući Srbiju, uhapšeno je 330 osoba koje se terete za trgovinu narkoticima, oružjem i posredovanje u ilegalnoj migraciji u Jugoistočnoj Evropi, saopštio je danas Evropol.

Dodaje se da je Evropol tokom akcije poslao dva eksperta u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu koji su pomagala u realnom vremenu razmenu informacija između nadležnih organa.

U akciji od 15. do 18. septembra učestvovalo je skoro 11.000 policajaca na terenu koji su pretražili 724 lokacija, ispitali 33.428 osoba i proverili 22.605 vozila.

Zaplenjeno je 154 komada vatrenog oružja, 57 ručnih granata i eksploziva, 2.125 komada municije, 719 kilograma kanabisa i 920 zasada marihuane.

Region Zapadnog Balkana ključno je čvorište za ilegalnu trgovinu vatrenog oružja u Evropsku uniju, ističe se u saopštenju i dodaje da višenacionalne kriminalne grupe potiču pretežno sa Zapadnog Balkana gde su široko dostupni ljudski resursi sa dobrim poznavanjem oružja.

Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU, uglavnom u Belgiju, Francusku, Nemačku, Španiju i Holandiju.

Ilegalna trgovina oružjem tesno je povezana sa trgovinom droge, naročito kokaina.

U nekim slučajevima, kriminalne grupe razmenjuju oružje za drogu, a takođe koriste oružje da steknu i zadrže kontrolu nad unosnim tržištem narkotika, piše Evropol.

Trgovci oružjem nude brojne i raznolike komade vatrenog oružja, staro i novo naoružanje.

Oružje se često krijumčari u okviru pošiljki sa više proizvoda ili skriveno u vozilima.

Cene oružja na Zapadnom Balkanu iako u porastu, još uvek su mnogo niže nego u Zapadnoj Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.