U trendu

Uklonjena statua generala Roberta E. Lija

RIČMOND – Visoka statua generala Roberta E. Lija koji je predvodio snage Konfederacije tokom američkog Građanskog rata 1860-ih godina, uklonjena je danas sa istaknutog mesta u jugoistočnom američkom gradu Ričmondu, prestonici savezne države Virdžinija.

Statua generala Lija na konju, koja je teška 12 tona i visoka šest i po metara sklonjena je nešto više od godinu pošto je guverener Virdžinije Ralf Nordam objavio planove da je ukloni usled masovnih protesta na nacionalnom nivou u vezi sa smrću Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je umro tokom hapšenja u Minesoti, prenosi Glas Amerike.

Flojdova smrt dovela je do protesta na kojima se zahtevala društvena i rasna pravda širom sveta.

Planovi guvernera Nordama bili su pomerani zbog nekoliko tužbi lokalnih stanovnika koji su se protivili uklanjanju statue, a sve te tužbe je Vrhovni sud odbacio prošle nedelje.

Spomenik generalu Liju podignut je 1890. godine u Ričmondu, koji je takođe služio kao prestonica Konfederacije, koalicije 11 saveznih država na američkom jugu, koje su se otcepile od SAD ubrzo pošto je Abraham Linkoln izabran za predsednika.

Konfederacija se odvojila kako bi očuvala praksu da crnci mogu da budu robovi.

Kritičari smatraju da statua generala Lija i drugih ličnosti Konfederacije predstavljaju simbole rasizma i belačke superiornosti.

Platforma visoka 12 metara na kojoj se nalazila Lijeva statua potpuno je prekrivena grafitima od prošlogodišnjih protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.