U trendu

UKR: Cilj vojne ofanzive na istoku zauzimanje teritorije

KIJEV – Cilj nove ruske vojne ofanzive na istoku Ukrajine je zauzimanje zemlje, uspostavljanje nadzemne veze između teritorija na istoku i Krima i slamanje ukrajinskih oružanih snaga, ocenio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je rekao da ruske snage napadaju duž cele linije fronta u istočnoj Ukrajini, pritiskajući opsadu Marijupolja na jugu i pokušavajući da opkole gradove u regionima Donjecka i Luganska, prenosi Rojters.

„Cilj je poraz ukrajinskih snaga, uspostavljanje kontrole nad teritorijom Luganske i Donjecke oblasti i uspostavljanje kopnenog koridora do Krima,“ tvrdi Motuzjanik.

Britanska agencija podseća da su ukrajinski zvaničnici više puta govorili da Moskva želi da zauzme Marijupolj i celu svu teritoriju koju ukrajinske vladine snage još uvek drže u Lugansku i Donjecku, a kako bi stvorile kopnenu vezu sa Krimom, koji je Rusija pripojila 2014.

„Glavni napori su da se probiju pozicije koje drže ukrajinske trupe i oni nisu prestali da pokušavaju da ostvare punu kontrolu nad Marijupoljom,“ rekao je portparol ukrajinskog ministarstva.

Govoreći o taktici Rusije, Motuzjanik je rekao da se „obično radi o snažnoj artiljerijskoj pripremi, pokušaju juriša na određene položaje, pokušaju da se osujeti akcije jedinica ukrajinskih oružanih snaga, kao i pokušaji da se jedinice opkole i zauzmu naselja.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar