U trendu

UKR: Istraga 4.684 navodnih ruskih zločina

KIJEV – Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je danas da istražuju 4.684 navodna ratna zločina.

Prema podacima koje je objavilo tužilaštvo, ukupno 4.468 potencijalnih ratnih zločina je na listi pod istragom od utorka, a brojka raste za stotinu svakim danom, prenosi Gardijan.

Procenjuje se takođe da je 167 dece poginulo od posledica ruskog napada.

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova opisala je nedavno oslobođene gradove oko Kijeva kao “mučeni region iz pakla” i obećala da će “kazniti neljude koji su ga postavili na našoj zemlji” na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Buči.

“Tužioci i istražitelji već ispituju područje Kijevske oblasti i dokumentuju zločine, tako da svaki počinilac ovih zločina će biti izveden pred lice pravde i pred domaćim i međunarodnim sudovima,” poručila je Venediktova.

Takođe je ukrajinsko tužilaštvo saopštilo da je počeo pretkrivični postupak širom zemlje, uključujući regione Kijeva, Harkova, Sumija, Nikolajeva, Donjecka i Luganska.

“Prikupljamo dokaze za nacionalne sudove i Međunarodni krivični sud u Hagu. Dokazi više nisu samo ratni zločini, već zločini protiv čovečnosti. I dokazaćemo svaku činjenicu da kaznimo one koji su mučili, ismevali i uništavali Ukrajince“, naglasila je Venediktova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.