Ukraden deo pepela Mahatme Gandija

NJU DELHI – Nepoznati počinioci ukrali su deo posmrtnih ostataka Mahatme Gandija iz memorijalnog centra Bapu Bavan u gradu Reva u centralnoj Indiji, na njegov 150. rođendan, saopštila je indijska policija.

Pepeo, koji je ukraden juče na 150. godišnjicu njegovog rođenja, čuvan je u memorijalnom centru od 1948. godine, kada je Gandija ubio hinduistički fanatik.

Lopovi su zelenom bojom napisali reč „izdajnik“ perko fotografija borca za nezavisnost Indije.

Pojedini hinduistički ekstremisti samtraju Gandija izdajnikom jer je zagovarao jedinstvo hinduista i muslimana, iako je on i sam bio hinduista.

Policija u Revi, u državi Madija Pradeš potvrdila je za BBC da istražuje krađu na osnovu „štetnosti za nanacionalnu integraciju“ i opasnosti za potencijalno narušavanje mira.

Čuvar memorijalnog centra Bapu Bavan, Mangaldip Tivari istakaoje da je krađa „sramna“.

„Otvorio sam kapiju Bavana rano ujutro jer se tog dana obeležavao Gandijev rođendan. Kada sam se vratio oko 23 sata uočio sam da nedostaju njegovi posmrtni ostaci i da je njegova slika potpuno uništena“, rekao je Tivari za indijsku internet stranicu The Wire.

Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujuci svojim primerom ljude širom sveta. Većina Indijaca ga i dalje poštuje kao „oca nacije“.

Medutim, jedan deo stanovništva ga optužuje za izdaju zbog uspostavljanja bliskih veza s muslimanima.

Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine.

Nakon smrti, njegov pepeo je bačen u reku u skladu s hinduističkim verovanjima.

Ipak, zbog njegove slave manja količina njegovog pepela je zadržana i poslata muzejima i hramovima širom zemlje, ukljucujuči i onaj u Bapu Bavanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.