U trendu

Ukrajina: 12 kršenja prekida vatre na istoku zemlje

KIJEV – Ukrajinska vojska saopštila je da je od ranih jutarnjih sati zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.

U saopštenju ukrajinske vojske objavljenom na zvaničkoj Fejsbuk stranici, navodi se da su „separatisti otvorili vatru na više od 20 naselja, koristeći tešku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska“, prenosi Rojters.

Incidenti i granatiranja preko linije koja razdvaja vladine i proruske snage naglo su porasli ove nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijama.

Vlada u Kijevu demantovala je najave Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, na Telegram kanalu Centra za koordinaciju i kontrolu prekida vatre na istoku Ukrajine danas je objavljeno da su Ukrajinske oružane snage prekršile dogovor o prekidu vatre u oblasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) 31 put u poslednja 24 sata.

U saopštenju se ne navodi se da li je i koliko bilo žrtava ili povređenih, ali prema objavljenim informacijama ukrajinske snage su koristile minobacače kalibra 82 mm i 120 mm, SPG-9 protivtenkovske raketne lansere i ručne bacače RPG-7 i AGS-17, teške miotraljeze i artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, prenela je ranije agencija TAS S.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) saopštila je danas da je u ukrajinskom granatiranju oštećena i važna stanica za vodosnabdevanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар