U trendu

Ukrajina: 12 kršenja prekida vatre na istoku zemlje

KIJEV – Ukrajinska vojska saopÅ¡tila je da je od ranih jutarnjih sati zabeleÅŸila 12 krÅ¡enja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.

U saopÅ¡tenju ukrajinske vojske objavljenom na zvaničkoj Fejsbuk stranici, navodi se da su „separatisti otvorili vatru na viÅ¡e od 20 naselja, koristeći teÅ¡ku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska“, prenosi Rojters.

Incidenti i granatiranja preko linije koja razdvaja vladine i proruske snage naglo su porasli ove nedelje, Å¡to je ukrajinska vlada nazvala provokacijama.

Vlada u Kijevu demantovala je najave Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, na Telegram kanalu Centra za koordinaciju i kontrolu prekida vatre na istoku Ukrajine danas je objavljeno da su Ukrajinske oruÅŸane snage prekrÅ¡ile dogovor o prekidu vatre u oblasti samoproglaÅ¡ene Luganske Narodne Republike (LNR) 31 put u poslednja 24 sata.

U saopÅ¡tenju se ne navodi se da li je i koliko bilo ÅŸrtava ili povređenih, ali prema objavljenim informacijama ukrajinske snage su koristile minobacače kalibra 82 mm i 120 mm, SPG-9 protivtenkovske raketne lansere i ručne bacače RPG-7 i AGS-17, teÅ¡ke miotraljeze i artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, prenela je ranije agencija TAS S.

SamoproglaÅ¡ena Donjecka Narodna Republika (DNR) saopÅ¡tila je danas da je u ukrajinskom granatiranju oÅ¡tećena i vaÅŸna stanica za vodosnabdevanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.