U trendu

Ukrajina: Hitna istraga navodnog zlostavljanja zarobljenika

KIJEV – Ukrajina je obećala „hitnu istragu“, nakon pojavljivanja video snimka na kojima navodno njeni vojnici pucaju na ruske zarobljenike.

Pojavio se video snimak na kome se vidi kako ukrajinski vojnici navodno pucaju u kolena muškarcima, koji su očigledno ruski zarobljenici, tokom operacije u oblasti Harkova, prenosi CNN.

Na snimku dugom skoro šest minuta čuje se kako ukrajinski vojnici saopštavaju da su uhvatili rusku izviđačku grupu koja je delovala iz Olhovke, naselja u Harkovu, otprilike 30 kilometara od ruske granice.

Upitan o snimku, savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič, rekao je u intervjuu objavljenom na Jutjubu u nedelju da će vlada ozbiljno i hitno istražiti ove navode, navodi CNN.

„Vlada ovo shvata veoma ozbiljno i biće sprovedena hitna istraga. Mi smo evropska vojska i ne rugamo se našim zarobljenicima. Ako se ovo pokaže kao istinito, reč je apsolutno o neprihvatljivom ponašanju“, naglasio je ukrajinski zvaničnik.

U drugom obraćanju Arestovič je naglasio da Ukrajina tretira zarobljenike u skladu sa Ženevskom konvencijom, bez obzira na lične emocionalne motive koji postoje.

CNN je zatražio komentar od ukrajinskog Ministarstva odbrane, a kao odgovor, ministarstvo je američkoj televiziji poslalo izjavu načelnika Oružanih snaga Valerija Zalužnjeg, koja, kako se navodi, se ne odnosi direktno na pomenuti incident.

„Da bi diskreditovali ukrajinske odbrambene snage, neprijatelj snima i distribuira montirane video-snimke koji pokazuju nečovečno postupanje navodnih ‘ukrajinskih vojnika’ prema ‘ruskim zarobljenicima. Naglašavam da se vojnici Oružanih snaga Ukrajine i drugih legitimnih vojnih formacija striktno pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava“, poručio je Zalužnji.

Ukrajinski vojni zvaničnik je napomenuo da mora da se „uzme u obzir realnost informacionog i psihološkog rata“ i naglasio da je potrebno informaisanje „samo zvaničnim izvorima“, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar