U trendu

Ukrajina negira da je Kijevsko-pečerska lavra predata PCU

MOSKVA – Ministar kulture i informacione politike Ukrajine Aleksandar Tkačenko negirao je da je Kijevsko-pečerska lavra prešla pod upravu „Pravoslavne crkve Ukrajine“ (PCU).

„Moram da razjasnim situaciju u vezi sa informacijama da je Kijevsko-pečerska lavra navodno predata PCU. Ne radi se o tome. Radi se o registraciji pravnog lica u tom manastiru koji koristi PCU. On se nalazi na teritoriji Gornje lavre. Samo se menja naziv i navodi adresa“, saopštio je Tkačenko, preneo je list „Ukrajinska pravda“.

Kako je pojasnio, registracija nema nikakve veze sa ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o uvođenju sankcija protiv sveštenika kanonske UPC, nego su se ta dva događaja „slučajno poklopila“, pošto proces registracije traje dugo, preneo je Sputnjik.

Ministar je naglasio da sve zgrade lavre pripadaju državi.

„Na teritoriji Gornje lavre nalazi se još jedan manastir čije je ime promenjeno i koje je danas registrovano. Ništa se ne menja u pogledu prebivanja monaha“, precizirao je Tkačenko.

Prethodno je saopšteno da je Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana kao manastir u sastavu Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti.

Kako tvrdi šef Uprave za spoljne crkvene veze PCU, arhiepiskop Zarja, poglavar PCU Epifanij je sada na čelu manastira kao pravno lice.

Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (Moskovski patrijarhat) a u saopštenju je navedeno da su sprovedene kontraobaveštajne aktivnosti, preneo je Sputnjik. Ruska pravoslavna crkva nazvala je ove akcije SBU – zastrašivanjem.

U Ukrajini je u poslednje vreme pojačan pritisak vlasti na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.