U trendu

Ukrajina od Sarajeva traži da uvede sankcije ruskom biznismenu Časniku

SARAJEVO – Ukrajina traži od Sarajeva da uvede sankcije ruskom biznismenu Igoru Časniku, zbog toga jer rukovodi firmama oligarha bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše sarajevski portal Detektor.

Časnik je, navodi se, jedan od nekoliko desetina Rusa koji su registrovali najmanje 30 firmi u Sarajevu nakon početka rata u Ukrajini.

Prema pisanju portala Časnik je firme u Sarajevu osnovao preko privatnika Kemala Muratovića, koji, navodi se, godinama nudi strancima u Bosni i Hercegovini da osnuju kompanije i za određenu cenu dobiju bh. državljanstvo. Samo u poslednjih godinu dana je, kažu, registrovao 15 firmi čiji su vlasnici Rusi, a prošle jeseni je pomogao i Časniku da registruje istoimenu kompaniju sa širokim spektrom delatnosti.

Muratović, piše portal, koji je godinama živeo u Ruskoj Federaciji, tvrdi da nije znao ko je njegov klijent, a da je Časnik na ruskoj državnoj televiziji prikazivan kao direktor na projektima najvećih gasnih kompanija, dok je zvanična stranica predsednika Rusije izveštavala o poseti Putina, gde mu je domaćin bio Časnik. Zbog pozicije u kompaniji “Yamal LNG” Ukrajina danas drugim zemljama predlaže da sankcionišu Časnika uz obrazloženje da prihodi od gasa pomažu Rusiji da finansira invaziju.

U BiH trenutno ima 70 firmi u kojima su vlasnici ruski državljani. Čak 30 firmi je osnovano ili kupljeno u poslednjih 12 mjeseci, a sagovornici Detektora kažu da trećina ne može da posluje jer nisu u mogućnosti da otvore glavni transakcijski račun. Neki su, kažu, premostili ovaj problem tako što su kupili već postojeće firme sa otvorenim računima.

Prema pisanju Detektora većinski vlasnik “Yamal LNG-a” danas je firma “Novatek”, jedan od najvećih ruskih proizvođača gasa, u kojoj je Časnik jedan od direktora.

Prema nezvaničnim informacijama portala iz Graničnoj policiei BiH Časnik je u poslednjih pet meseci dva puta boravio u BiH, gde je navodno stizao iz Istanbula i Frankfurta. Ova informacija, mejdutim, zvanično nije potvrđena iz Granične policije BiH.

Detektor piše i da Časnik još nije započeo svoj biznis u Sarajevu, a njegov posrednik Muratović kaže da ga u tome sputavaju banke koje ne žele da mu otvore račun, kao ni većini drugih ruskih državljana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar