U trendu

Ukrajina: Rusija da se okrene diplomatiji

BEOGRAD – Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas da Rusija sistematski pogoršava bezbednosnu situaciju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i na Krimu i da je svojim delovanjem dovela situaciju do bezizlaza, a iz koje je jedino rešenje diplomatija.

„Trenutna eskalacija od strane Ruske Federacije je sistematska i najveća poslednjih godina“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, a navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Moskva, prema njegovim rečima, mora da zaustavi vojni pritisak, da odmah i bezuslovno potvrdi odanost političko-diplomatskom rešenju i režimu prekidu vatre.

„Ukrajina, zajedno sa Nemačkom i Francuskom kao posrednicima u normandijskom formatu, čini sve da podstakne Rusiju na konstruktivan pregovarački proces“, izjavio je on, dodajući da se drugi partneri Ukrajine, uključujući SAD, Kanadu, Veliku Britaniju i NATO, takođe zalažu za to da Rusija nastavi pregovore.

Ukrajina će, kako je naveo, davati prioritet političko-diplomatskom putu za rešavanje, jer su mir i životi ljudi osnovna vrednost za našu državu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.