U trendu

Ukrajina traži bezbednosne garancije od Zapada i Moskve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas „bezbednosne garancije“ za svoju zemlju od Zapada i Moskve u trenutku kada se Ukrajina suočava sa pretnjom ruske invazije.

„Ukrajini su potrebne bezbednosne garancije, jasne i konkretne, i to odmah, kako od Zapada tako i od Rusije“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa svojim poljskim i litvanskim kolegama Andžejom Dudom i Gitanasom Nausedom.

„Mislim da Rusija treba da bude medju zemljama koje daju jasne garancije bezbednosti“, rekao je Zelenski i podsetio da je više puta predlagao susret sa predsednikom Vladimirom Putinom radi smirivanja sadašnje krize.

Zahvalio se svojim kolegama iz Litvanije i Poljske na podršci i isporuci oružja i vojne opreme Kijevu.

„Ujedinjeni smo u uverenju da se budućnost evropske bezbednosti odlučuje u ovom trenutku kod nas u Ukrajini, rekao je Zelenski.

Zapad ocenjuje da bi Rusija koja je nagomilala 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama mogla da pokrene veliku operaciju uključujući i da zauzme Kijev, glavni grad Ukrajine.

Moskva je u ponedeljak priznala nezavisnost dve proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine, samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk, i nije isključila mogućnost slanja svojih snaga tamo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar