U trendu

Ukrajinska vojska radi na izvlačenju poslednjih boraca iz Azovstalja

U toku su napori da se spasu poslednji branioci koji su ostali u čeličani Azovstalj u razorenom gradu Marijupolju, a ukrajinski generalštab saopštio je da su borci „završili svoju misiju“ i da nema načina da se oslobodi čeličana vojnim putem.

„Garnizon Marijupolja ispunio je svoju borbenu misiju“, saopštio je jutros generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Vrhovna vojna komanda naredila je komandantima jedinica stacioniranim u Azovstalju da spasu živote vojnika, dodaje se u saopštenju.

Veruje se da je oko 600 vojnika bilo u čeličani ali nije jasno koliko njih je još ostalo.

Ukrajinska vojska izbegava da koristi izraz „predaja“ u opisu napora da se izvuku borci iz čeličane i spase što je moguće više života.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je noćas da je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuisano iz čeličane u ponedeljak i odvedeno u oblasti pod ruskom kontrolom. Ona je rekla da će naknadno biti organizovana razmena zarobljenika.

„Rad na vraćanju momaka kući se nastavlja i to zahteva pažnju i vreme“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju.

Zelenski je rekao da je evakuacija do teritorije pod kontrolom ukrajinskih separatista sprovedena da bi se spasli borci koji su izdržali više nedelja ruskih napada u podzemnim tunelima ispod čeličane.

„Ukrajini je potrebno da su ukrajinski heroji živi. To je naš princip“, rekao je Zelenski i poručio da je vrlo zahvalan borcima kao što su oni.

Komandant Azovskog puka koji je vodio odbranu čeličane rekao je u unapred snimljenoj poruci objavljenoj juče da je misija puka završena, i da je spaseno koliko god je bilo moguće života.

„Apsolutno bezbedni planovi i operacije ne postoje tokom rata“, rekao je pukovnik Denis Prokopenko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.