U trendu

Ulica ili trg Ivice Osima u Gracu ?

BEČ – Vlasti austrijskog grada Grac razmišljaju da se „oduže“ velikom treneru Ivicu Osimu time što bi jednoj ulici ili trgu dali ime po nedavno preminulom velikanu svetskog fudbala poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Gradonačelnica Graca Elke Kar saopštila je da razmišlja o takvoj odluci.

Međutim ona je dodala da najpre treba pitati porodicu Osima da li bi to prihvatili, a potom bi trebalo da se održi sednica na kojoj bi se razmotrilo donošenje takve odluke.

U medijima se spekuliše da bi trg ispred stadiona u Grac-Libenau-u mogao da bude nazvan po Osimu, ali i Augarten u kojem je osnovan fudbalski klub Šturm iz Graca.

„Ne treba prenagliti, već je naš kolektivni zadatak da skupimo ideje i da ih razmotrimo“, rekla je gradonačelnica.

Kar je objasnila da bi želela jedan trg ili ulicu koji imaju istorijski kontekst sa Osimom da nazove po velikom fudbalskom treneru koji je Šturmu iz Graca doneo istorijske uspehe.

U gradskim vlastima, svakako, je prisutan konsenzus o odavanju počasti Osimu.

Inače Socijalistička omladina pokrajine Štajerske, odmah po vesti o smrti Osima, zatražila je ulicu Ivice Osima u Gracu.

Oni su istakli da je Osim zaslužio da dobije svoju ulicu u Gracu, jer je ličnost koja je zaslužila priznanje za svoje zasluge.

„Osim nije bio samo sportski uzor generacijama, već i ljudski uzor. Dati jednoj ulici njegovo ime bilo bi najmanje što možemo učiniti kako bi mu se odužili“, rekao je šef Socijalističke omladine Štajerske Jonatan Kaspar.

Inače navijači Šturma iz Graca odali su, proteklih dana, na različite način poštu velikom treneru.

Tako su navijači uspostavili memorijal u Augartenu, gde su palili sveće.

Međutim, ovaj privremeni memorijal bio je u dva navrata meta vandala, koji su porušili sveće.

Drugo mesto sećanja na Osima organizovano je kod stadiona i to mesto čuva se danonoćno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar