U trendu

Umro bivši danski premijer Paul Šliter

Paul Šliter, koji je bio premijer Danske više od deset godina, umro je u 93. godini, saopšteno je danas.

Šliter je umro je juče okružen svojom porodicom, rekao je u saopštenju vodja partije koju je on nekad vodio. On je bio premijer od 1982-1993.

„Porodica je izgubila dragog člana a naša zemlja jednu od najvažnijih osoba našeg vremena“, rekao je Seren Pape Polsen, šef danskih opozicionih Konzervativaca.

Šliter je uspeo da izdejstvuje izuzeća za svoju zemlju za ključni ugovor Evropske unije, čiji su prvi tekst Danci odbacili na referendumu. Danci su 1992. zaustavili kretanje EU ka bliskijoj saradnji kada su na referendumu odbacili Mastrihtski ugovor.

Šliter je ispregovarao četiri izuzeća, uključujući odobrenje Danskoj da ne uzme evropsku valutu evro. Godinu dana kasnije revidiran tekst ugovora odobren je na drugom danskom referendumu, što je dozvolilo članicama EU da sprovedu svoje planove.

Šliter je preuzeo vlast 1982. kada se Socijaldemokrata Anker Jergensen povukao uz rastući strani dug i pogoršane javne finansije. Novi premijer je zategao potrošnju i svoju ekonomsku politiku.

Šliter se neočekivano 1993. povukao posle imigracionog skandala u koji je bio uključen njegov ministar pravde, što je omogućilo opozicionim Socijaldemokratama da uzmu vlast. On je tad izabran za Evropski parlament gde je služio od 1994. do 1999.

Sahrana se planira za iduću nedelju u Kopenhagenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.