U trendu

UN: BiH da prestane da naseljuje migrante u kampu Vučjak

SARAJEVO – Ujedinjene nacije pozvale su danas Bosnu i Hercegovinu da prekine da, kako se navodi, primorava migrante da se smeste u kampu Vučjak, u blizini granice s Hrvatskom.

Kako prenosi Rojters, UN smatraju da kamp nije bezbedan i da nije pogodan za smeštaj ljudi.

Oko 800 migranata nalazi se u kampu Vučjak, bivšoj deponiji u blizini oblasti opustošene minama, na oko osam kilometara od hrvatske granice. U kampu nema tekuće vode, struje i zdravstvenih usluga i ima veoma malo sanitarnih objekata, navodi britanska agencija.

„Ova lokacija je apsolutno neodgovarajuća i neadekvatna za smeštaj ljudi“, rekao je novinarima specijalni izvestilac UN za prava migranata Felipe Gonsales Morales.

On je, s obzirom na to da se približava zima, ponovo pozvao da se pronađe pravovremeno rešenje za migrante koji nemaju odgovarajuće sklonište.

Gonsales Morales je ocenio da je „fragmentisana politicka struktura“ u BiH ugrozila sposobnost zemlje da obezbedi osnovna prava migrantima.

On je pozvao organe vlasti na svim nivoima u BiH da zajedno rade na postizanju odgovora s državnog nivoa na migracionu situaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.