U trendu

UN ne mogu da provere, Nemacka i Rusija sumnjaju na sabotazu

NJUJORK – UN nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi Severni tok1 i Severni tok2 bili predmet sabotaže i nada se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN.

„Videli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da proverimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbedio veći protok“, rekao je Dižarik, prenosi TAS S.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Severni tok posledica sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 nastala nakon sabotaže.

Kako prenosi agencija Rojters, Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije i da zahteva hitnu istragu.

Prema njegovim rečima to je „pitanje energetske bezbednosti celog kontinenta“.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, potvrdio je da Nemačka sumnja na sabotažu.

„Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem“, rekao je on, preneo je ranije portal Blumberg.

Kompanija Nord Strim AG saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja „bez presedana“ u samo jednom danu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.