U trendu

UN nemaju mandat za istragu eksplozija na Severnom toku

NJUJORK – Ujedinjene nacije nemaju mandat da istraže eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Dižarik je rekao da bi UN-u, za sprovođenje bilo kakve istrage, bio potreban određeni mandat od pravnog tela Ujedinjenih nacija, prenosi TAŠ.

On je na taj način prokomentarisao vest da su ruski poslanici podneli Državnoj dumi na razmatranje nacrt obraćanja UN sa predlogom da se sprovede međunarodna istraga eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, dodaje Sputnjik.

Prema mišljenju ruskih parlamentaraca, rezultati istrage američkog novinara Sejmura Herša ukazuju na umešanost SAD i Norveške u napade na tri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u Baltičkom moru.

Oni navode da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena snosi punu odgovornost kako za nanošenje štete vlasnicima energetske infrastrukture Rusije, Nemačke, Francuske i Holandije, tako i za dugoročne štetne posledice tog napada na ekonomski razvoj zemalja regiona u celini, kao i za „katastrofalnu štetu po životnu sredinu.

Smatraju i da bi materijali koje je objavio Herš trebalo da budu povod za detaljnu međunarodnu istragu, kažnjavanje krivaca i nadoknade za pričinjenu štetu.

Američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“.

Herš je naveo da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.