U trendu

UN osudile pogibiju pet civila u Jemenu

ADEN – Ujedinjene nacije osudile su danas napad u jemenskom gradu El Hudaida u kojem je ubijeno pet civila, među njima jedna žena i dete.

Posmatračka misija UN u Jemenu (UNMHA) koja nadgleda mirovni sporazum nije precizirala ko je izvršilac napada u kojem je pogođena kuća u stambenom naselju El Hava u kojem su žrtve bili civili, prenosi Rojters.

U saopštenju UNMHA se navodi da je u ovom okrugu poslednjih meseci bilo više sukoba između vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, koja podržava međunarodno priznatu vladu i pobunjeničkog pokreta Huti.

Rojters prenosi da je provladin internet sajt „alsahil.net “ objavio da je kuću sa civilima pogodila minobacačka vatra pobunjenika, a televizija „Al Masirah“, kojom upravljaju Huti, okrivila je za smrt civila vazdušne napade koalicije.

Mirovni sporazum u Jemenu postignut je u pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija 2018.

Nikada nije sproveden u potpunosti, a UN i SAD ulažu napore da okončaju sukob, koji se u regionu i šire doživljava kao posredni rat između Saudijske Arabije i Irana, dok Huti kažu da se bore protiv korumpiranog sistema u zemlji, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.