U trendu

UN osudile upad demonstranata u libijski parlament

KAIRO – Visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija Stefani Vilijams zadužena za Libiju osudila je upad demonstranata u sedište parlamenta na istoku zemlje.

Demonstranti su izašli na ulice u nekoliko gradova nezadovoljni političkom elitom i pogoršanjem ekonomskih uslova života.

Stotine demonstranata marširale su ulicama glavnog grada Tripolija i drugih libijskih gradova, a mnogi su napadali i palili vladine zgrade, uključujući i Predstavnički dom u istočnom gradu Tobruku, prenosi AP.

„Pravo naroda na mirne proteste mora da se poštuje i zaštiti, ali nemiri i vandalizam, poput napada na sedište Predstavničkog doma sinoć u Tobruku, potpuno su neprihvatljivi“, poručila je Tviteru Stefani Vilijams.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sa zabrinutošću prati demonstracije koje su održane u nekoliko gradova u Libiji, uključujući Tripoli, Tobruk i Bengazi, 1. jula.

Priznajući pravo na mirne demonstracije, on je pozvao sve demonstrante da izbegavaju nasilje, a snage bezbednosti da demonstriraju krajnju uzdržanost.

„Generalni sekretar poziva sve libijske aktere da se udruže kako bi prevazišli kontinuirani politički ćorsokak, koji produbljuje podele i negativno utiče na ekonomiju zemlje“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.