U trendu

UN: Pobunjenička grupa M23 ubila najmanje 131 osobu na istoku Konga

NJUJORK – U najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da su pripadnici pobunjeničke grupe M23 proizvoljno pucali, ubadali nožem, silovali i otimali ljude na istoku Konga, a najmanje 131 osobu su ubili.

Prema podacima preliminarne istrage Zajedničke kancelarije UN za ljudska prava u Kongu i mirovne misije UN u toj zemlji, pobunjenička grupa M23 ubila je prošlog meseca muškarce, žene i decu u dva sela na teritoriji Ručuru u Kongu u provinciji Severni Kivu, preneo je AP.

Istraga, zasnovana na intervjuima sa 52 žrtve i svedoka, detaljno opisuje ubistva, silovanja, kidnapovanja i pljačke u selima Kišiše i Bambo između 29. i 30. novembra.

Kako se navodi u izveštaju, najmanje 60 ljudi je oteto, 22 žene i devojke su silovane, imovina opljačkana, a kuće zapaljene.

Takođe, navodi se i da su nakon napada, pobunjenici sprečili preživele da napuste opljačkana sela i navodno zakopavali tela žrtava u pokušaju da unište dokaze.

Ubistva su bila među poslednjim događajima u sukobima između pobunjenika i koalicije naoružanih milicija civilne zaštite, koji se odvijaju u istočnom Kongu više od godinu dana, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.