U trendu

UN: Posledice prehrambene krize mogu biti izuzetno teške

ŽENEVA – Zbog smanjenog izvoza pšenice i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i Rusije broj hronično gladnih ljudi na planeti sledeće godine može biti povećan za 11 do 19 miliona, saopštio je danas Bubaker Ben Belhasen, direktor Odeljenja za tržišta i trgovinu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

Ova preliminarna procena zasnovana je na smanjenom izvozu prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

U izveštaju FAO je navedeno da bi rastući troškovi poljoprivrednih investicija, poput đubriva, mogli da odvrate uzgajivače od proširenja proizvodnje i da pogoršaju snabdevanje hranom u siromašnijim zemljama koje se suočavaju sa rekordnim računima za uvoz prehrambenih proizvoda.

„Najviše su pogođene zemlje u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike s obzirom na njihovo veliko oslanjanje na uvoz pšenice, ali i biljnog i suncokretovog ulja iz Rusije i Ukrajine“, naveo je Belhasen, prenosi Rojters.

Neke zemlje u podsaharskoj Africi i Aziji, kao što su Bangladeš i Indonezija, takođe su bile veoma pogođene krizom, dodao je on.

Rusija i Ukrajina obezbeđuju skoro trećinu svetskih zaliha pšenice. Osim toga, Rusija je i ključni izvoznik đubriva, a Ukrajina kukuruza i suncokretovog ulja, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.