U trendu

UN pozvale na povlačenje stranih boraca iz Libije

NJUJORK – Savet bezbednosti UN i generalni sekretar UN Antionio Gutereš pozvali su na hiljade stranih boraca i plaćenika da odmah napuste Libiju, dok je Gutereš zahtevao da „ostave Libijce na miru“.
Neophodno je da sve strane trupe i svi strani plaćenici pređu najpre u Bengazi i u Tripoli, a odatle da se vrate nazad i da ostave Libijce na miru zato što su već pokazali da, ukoliko ih ostavite same, mogu da reše svoje probleme, rekao je Gutereš.
Savet bezbednosti UN je razgovarao o situaciji u Libiji i izdao saopštenje u kojem je pozvao na povlačenje svih stranih boraca i plaćenika bez daljeg odlaganja, a sve domaće i međunarodne aktere da poštuju embargo na oružje i sporazum o prekidu vatre, prenosi Rojters.
Vršilac dužnosti američkog ambasadora pri UN Ričard Mils naveo je i o kojim zemljama je reč.
Pozivamo sve spoljne strane, uključujući Rusiju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, da poštuju suverenitet Libije i da odmah obustave sve vojne intervencije u ovoj zemlji, rekao je on.
Libija je od 2014. godine podeljena između međunarodno priznate Vlade nacionalnog sporazuma u Tripoliju na zapadu zemlje i Libijske nacionalne vojske Kalife Haftara na istoku.
Sukobljene strane postigle su dogovor o prekidu vatre u oktobru, ali se nisu povukle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.