U trendu

UN pozvale političke aktere Sudana u „politički proces“

KARTUM – Ujedinjene nacije najavile su danas da će pozvati sudanske vojne lidere, političke stranke i druge grupe da učestvuju u „političkom procesu“ čiji je cilj okončanje krize izazvane vojnim udarom u oktobru.

Posredovanje Ujedinjenih nacija u nedeljama nakon državnog udara uspelo je da vrati premijera Abdalu Hamdoka na funkciju, ali je njegova ostavka prošle nedelje dodatno produbila neizvesnost oko političke budućgnosti Sudana i održavanja izbora zakazanih za 2023. godine, prenosi Rojters.

Organizovanje građanskog otpora, političke partije i druge prodemokratske snage sprovode kampanju protesta pod sloganom „Nema pregovora“, a u intervencijama sudanskih snaga bezbednosti poginulo je najmanje 60 ljudi.

Ukoliko se ne zacrta novi kurs ka tranziciji i kredibilnim (demokratskim) izborima, verovatno je da će nastupiti veća nestabilnost unutar i izvan sudanskih granica, tvrde analitičari i diplomate.

„Sve mere koje su do sada preduzimane nisu uspele da uspostave normalni tok ove (političke) transformacije, nego je naprotiv pribegavanje nasilju protiv uglavnom mirnih demonstranata samo produbilo nepoverenje među svim političkim faktorima u Sudanu“, rekao je specijalni predstavnik UN Volker Pertes u izjavi u kojoj je najavljeno pokretanje dijaloga uz posredovanje UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar